Oświadczenie COVID-19

Szanowni Państwo,

Drodzy Zawodnicy, Trenerzy, Opiekunowie!

Organizacja wielkich imprez sportowych to dbałość o to, aby impreza przebiegła w jak najlepszej sportowej atmosferze, a także aby wszyscy wyjechali z poczuciem przeżycia pięknego i długo niezapomnianego wydarzenia. Jako Organizatorzy w obecnych czasach musimy również zadbać o zdrowie i życie uczestników, wszystkich osób zaangażowanych oraz ich rodzin.

Z tego względu został opracowany dokument przeciwdziałający rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2. Wymagania, które zostały na nas nałożone wynikają ze standardów wprowadzonych na imprezy organizowane pod szyldem Europejskiej Federacji Szachowej ECU. Standardem są europejskie certyfikaty covidowe oraz testy przeprowadzane przed zawodami dla zawodników.

Czekaliśmy długo z opublikowaniem dokumentu, ze względu na konsultacje z ECU oraz ustalenie kompromisu, który będzie w możliwe jak najmniejszy sposób uciążliwy dla zawodników.

Wierzymy w Państwa poczucie odpowiedzialności, liczymy, że niezależnie od szczepień w przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów chorobowych związanych z covid, a także innymi niebezpiecznymi dla siebie i otocznia chorobami, zrezygnujecie Państwo ze startu.

Osoby, nieposiadające certyfikatu lub wyniku testu, będą mogły na miejscu wykonać test na obecność koronawirusa na koszt Organizatora. Prosimy o wcześniejsze przybycie na salę gry (7.30-9.30).

W obiekcie zamkniętym będę obowiązywały maseczki, które powinny być prawidłowo używane. Maseczki będę również dostępne dla uczestników, a także płyn do dezynfekcji.

Prosimy o zrozumienie. Do zobaczenia w Katowicach,

Z wyrazami szacunku

Główny Komitet Organizacyjny Mistrzostw Europy w Szachach Szybkich i Błyskawicznych, 17-19.12.2021 r.
Łukasz Turlej – Dyrektor Mistrzostw, Wiceprezydent Międzynarodowej Federacji Szachowej
Andrzej Matusiak – Prezes Zarządu Śląskiego Związku Szachowego
Michał Paździora – Wiceprezes Zarządu ds. organizacyjnych Śląskiego Związku Szachowego

logo-horizontal-white

European Blitz and Rapid Chess Championship 2021.

Śląski Związek Szachowy. Wszelkie prawa zastrzeżone.